< Tilbake
Tips

Opplevelseskalender

Beskrivelse

Skal vi tro sosiale medier og andre medier, kan det virke som tradisjonen med pakkekalendere har blitt en tradisjon som har gått over alle grenser de siste årene. Desember og opptakten til jul handler for mange stadig mer om dyre, fine pakkekalendre og prat om alt det flotte man skal få til jul, og langt mindre om det julen opprinnelige har dreid seg om: Nemlig å skape et lyspunkt i en av årets mørkeste måneder. Enten det er i form av feiring av en religiøs høytid, en fest for solen som skal snu, eller bare en varm og god markering av hva som er viktig for oss.

Et tankekors er, at når vi spør barn hva de ønsker seg til jul, så svarer mange at de ønsker mer tid med foreldrene sine. Likevel hører vi ofte om barn som får kalendergaver verdt mange hundre kroner, av typen dyre merkeskjerf, hesteutstyr og dataspill for å nevne noen eksempler. Hvorfor ikke heller benytte anledningen til å gi barna – og oss selv – gode opplevelser vi kan dele sammen og med andre?

De aller fleste barn i dag har det meste de trenger fra før, og mange barn vet ikke engang hva de skal ønske seg til jul. At de i tillegg får dyre, flotte ting i kalenderen hver dag i desember, gjør spenningen og gleden over å ha noe stort å se frem til på julaften mindre. Ingenting blir en overraskelse lenger, og de trenger heller ikke å kjenne på følelsen av å savne noe. Vi liker ikke å bruke ord som kravstore og bortskjemte, men at de blir litt avflatet, er kanskje mer riktig å si. Her har vi voksne et betydelig ansvar når det gjelder hvilke verdier vi formidler som viktige, og mange oss av skjuler seg nok bak at ”barna forventer”. Det gjør de fordi det er mulig – fordi vi har gjort det mulig. Det betyr at vi også har anledning til å snu det.

Barn sammenligner gaver, og lar seg ofte imponere av det som er dyrt og fint, noe som kan skape sosiale skiller mellom barn. Det er ulike årsaker til at ikke alle barn får dyre pakkekalendere. For mange familier handler det om et ønske om å løfte frem andre verdier enn kostbare ting.

Vi håper enda flere voksne i år vil høyne statusen på gode opplevelser sammen, ved å fylle kalenderen med nettopp det.

Besøk, «DEN ENE»: https://www.unicef.no/denene

1. desember
Tur på biblioteket – lån bøker til hele desember. Det viktigste er å være sammen! Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og Julenissen, Pulverheksa møte Julenissen.

2. desember
Skriv ønskeliste til Julenissen. Pakk gjerne inn en konvolutt med adressen til Julenissen: Julenissen, 1440 Drøbak.

3. desember
Lag- og skriv julekort sammen, gjerne til noen som trenger det litt ekstra.

4. desember
Male syltetøyglass. Tomme syltetøyglass er fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipan og andre julegodteri. La barna dekorere glassene, pakk dem inn og dere har supre julegaver.

5. desember
Aketur til den lokale akebakken. Ta med varm saft og kjeks og du er garantert suksess. Kanskje noen ekstra akebrett, votter og skjerf også? Så kan alle være med?

6. desember
Spille spill. Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien. Om du vil, så pakk inn terninger, brikker og kort fra en kortstokk.

7. desember
Julefilmkveld. Lag en haug med popcorn og benk dere foran TV-en med masse puter og pledd. Filmtips: Pippis jul, Grinchen, Alene hjemme, Reisen til julestjernen, Polarekspressen, Arthurs julegaverace, Gutten og snømannen.

8. desember
Juleverksted – Hjemmelaget julepynt er den fineste, og man kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Her er eksempler på enkle, men fine ting, som kan lages: https://mylifeandkids.com/25-fun-easy-holiday-crafts-kids/

9. desember
Pynte rommet til jul. Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. Her kan noe av pynten fra dagen før komme til nytte.

10. desember
Kakaokveld for venner og familie, med høytlesning fra julebok.

11. desember
Lag snølykt eller snømann sammen.

12. desember
Gå på skøyter eller ake. Er det snø der dere bor, er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Skøyter kan en gå på uansett vær. Det finnes steder hvor det lånes ut skøyter.

13. desember
Bake lussekatter. I år faller Luciadagen på en fredag, så hva med å kombinere nybakte lussekatter med å dra på overraskelses-Lucia til en nabo man vet er alene?

14. desember
Julekakebaking – Bake pepperkaker, pepperkakehus eller andre julekaker. Slå deg sammen med en annen familie, eller andre venner, og ta med én deig hver. Da blir det lett flere slag på hver. Dette blir i tillegg fine gaver.

15. desember
Julegaveverksted – Lag en «juledelikatesse» (pepperkake på pinne kanskje?, eller sild, eller marsipan?), som kan gis bort i julegave. Det er ofte morsomt å lære noe nytt! Her er eksempler på andre gaver som kan lages: http://bit.ly/1zyWtZW

16. desember
Julegløgg/julebrus til frokost

17. desember
Lage gavepapir. Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir. Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som kastes i restavfallet.

18. desember
Grille pølser/pinnebrød på grill eller bål ute.

19. desember
Kjøp gaver for pengene dere har spart på å gjøre hyggelige ting sammen, fremfor dyre kalendergaver, og gi til Fattighuset eller andre organisasjoner.

20. desember
Handle juletre sammen og gi det et navn. Personifisering av treet vil slå an hos unger.

21. desember
På lommelykttur ute i mørket. Dette blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt. Et tis er noe dere kan dele, for eksempel en sjokolade.

22. desember
Blåse is-såpebobler ute. Når det er kuldegrader ute fryser såpebobler til is. Pakk inn en flaske med såpebobler til denne dagen.

23. desember
Pynte juletreet. Kvelden før kvelden. Lag kakao, sett på julemusikk og pynt treet sammen. Til kalenderen kan du eventuelt pakke inn litt julepynt eller kanskje selveste julestjernen.

24. desember
Sjekk ut veldedige organisasjoners julegaver og f.eks. kjøp en «Bestemor til barna» (UNICEFs verdensgaver), og snakk litt om hva barn trenger og hvordan barn har det andre steder i verden.

Tips
  • Sted
    Norge
  • Fra 1 Dec 2019
  • Til 24 Dec 2019
Kontaktinfo
Stikkord
Utvalgte Gratis Juleferie